MVŠO navštívil významný český gurmán Pavel Maurer

Moravskou vysokou školu Olomouc (MVŠO) navštívil 11. října v rámci cyklu studentských vyžádaných přednášek PhDr. Pavel Maurer, jeden z nejvýznamnějších českých gastronomů, marketingový expert a autor prestižního průvodce po restauracích Maurerův výběr Grand-restaurant, s přednáškou pod názvem Láska a nenávist v gastronomii. Mimo to zavítal i do restaurace Beata lunch & coffee, která v BEA campusu Olomouc sídlí také, a ve které se studenti MVŠO stravují, aby zhodnotil jídla z poledního menu.


PhDr. Pavel Maurer je v české gastronomické sféře vskutku výraznou osobností. Zanechal za sebou mnoho inspirativních (a kritických) článků v médiích pojednávajících nejen o luxusních tuzemských a zahraničních restauracích, ale také o běžných „vesnických“ podnicích.

Stojí také za iniciativou o vytvoření nezávislého průvodce po restauracích, který nese název Maurerův výběr Grand-restaurant a dává široké veřejnosti včetně gastronomických expertů možnost hodnotit zajímavá restaurační místa po celém Česku. A mimo všechny tyto aktivity, do kterých spadá i založení food festivalů Prague Food Festival nebo Grand Restaurant Festival, je to velice vstřícný a sympatický člověk, o čemž jsme se přesvědčili i my.

Doktor Maurer k nám zavítal v rámci studentských vyžádaných přednášek, které dlouhodobě organizujeme, aby naše studenty a akademické pracovníky vzal na zajímavou, poučnou a inspirativní cestu mezinárodní gastronomií s ohledem na různé marketingové strategie a management v oblasti gastronomie.

NEMÁM RÁD, KDYŽ NA TOALETÁCH NEJSOU TY AUTOMATICKÝ SVĚTLA. TO TAM VŽDY SAHÁTE PO TÝ UMATLANÝ ZDI, ABYSTE SI ROZSVÍTILI.
Pavel Maurer

Česká jídla nejsou vůbec „česká“

Vedle množství zajímavostí, které v rámci přednášky zazněly, bylo poměrně zajímavé poslouchat, jak pan doktor Maurer říká, že „česká kuchyně neexistuje“. Narážel na situaci, že drtivá většina jídel, které považujeme za česká, českými vůbec nejsou.

Například řízek, správně řečeno vídeňský řízek, maďarský guláš, španělský ptáček, frankfurtské párky nebo knedlíky, které jsou původem z Německa. Dva zástupce však máme ryze české – svíčkovou na smetaně a tvarůžky. Konkrétně na tvarůžcích je zajímavé, že na celé planetě není jediného sýru, který by měl nižší obsah tuku než právě tvarůžky.

Řeč padla i na gastronomický trend „wastování“, jinak řečeno plýtvání. Moderní a experimentální restaurace se totiž snaží z řady odřezků, respektive věcí, které jsou za běžných podmínek určené k vyhození, tvořit další jídla, což pan doktor Pavel Maurer uváděl na příkladech chipsů z bramborových slupek nebo želé z ostrouhané kůrky okurku. Právě tento trend v sobě skrývá velkou marketingovou sílu, jelikož veřejnost na netradičnost velmi slyší.

Vyhrály halušky

Po skončení přednášky se vydal do restaurace Beata lunch & coffee, kde byla pro něj připravena degustace jídel z poledního menu. Výsledek z těchto ochutnávek byl velice pozitivní, což je o to cennější pochvalou, že jeho chuťové buňky jsou zvyklé především na vysokou gastronomii. Nejvíce mu chutnala slovenská klasika – halušky s anglickou slaninou a smetanou pod pokrývkou sypaného uzeného sýra.

Chválil si i obyčejný smažený květák s brambory a čerstvou pažitkou nebo hovězí vývar. Co se týče finálního hodnocení, dospěl k názoru, že za ceny, za které jsou pokrmy nabízeny, jsou to výborná jídla. Během degustace také oceňoval přístup kuchařky, která si potrpí na čerstvé suroviny bez žádných přidaných látek, nebo lákavě vypadající domácí dorty. Jak následně uvedl dr. Maurer na sociálních sítích: „Chuť jak od maminky.“

K vzácné návštěvě se vyjádřila i Mgr. Jitka Lidaříková, prorektorka pro vnější vztahy Moravské vysoké školy Olomouc:

Doktor Maurer se dnes předvedl nejen jako pravý odborník ve své oblasti působení, ale také jako nesmírně příjemný a vstřícný člověk. Nejen, že skvěle odvedl inspirativní přednášku o marketingu pro studenty MVŠO, ale také ochotně zareagoval na náš spontánní nápad – ochutnávky jídel v restauraci Beata lunch & coffee. Za přítomnosti kamer provedl degustaci aktuálního poledního menu a poskytl tak cennou zpětnou vazbu.